Cross-funkcionális tréning
Webáruház

Battle Rope – ragadd meg a gyilkosan gyors erő fejlesztésének eszközét!

Küzdj a harcosok kötelével, hogy a tested olyan legyen, mint egy igazi harcosé: hosszan terhelhető, gyorsan és pontosan reagáló, szálkásan izmos és gyönyörű.

Battle ropeA battle rope workout, magyarul kötélrázás, egyre nagyobb népszerűségre tesz szert az edzőtermekben. Különösen CrossFit és funkcionális edzések részeként alkalmaznak az edzők battle rope (kötélrázás) gyakorlatokat elsősorban a váll, a karok mozgékonyságának és erejének növelésére. Pedig a battle rope sokkal több ennél!

Elsőre nem tűnik nehéznek, amikor kezünkbe vesszük a 2” (kb 5cm) átmérőjű, 10m hosszúságú, végénél vagy átbújtatva rögzített (felénél visszahajlítva) kötélnek a végét, és váltott karral a talajra merőlegesen hullámokat keltünk benne. Ha a battle rope rázása egy köredzés valamely állomásának gyakorlata, még azt is gondolhatjuk, hogy „végre pihi”…


A
battle rope azonban – ahogy a legtöbb funkcionális sporteszköz – számos különféle gyakorlatra ad lehetőséget, amelyek intenzitását, nehézségét, időtartamát, valamint az igénybevételnek kitett, edzésbe fogott izomcsoportokat, testrészeket is a sportoló egyéni fizikai állapotához, edzettségéhez, felkészültségéhez, céljaihoz mérten tudjuk variálni. battle rope

Ha ez már unalmasan egyszerűnek tűnik, akkor sem kell ledobni a battle rope-ot! Amellett, hogy lehet lassítani, gyorsítani, növelni és csökkenteni a hullámot, amit a kötélben keltünk, a battle rope rázható ollózó mozdulatokkal a test előtt mélytartástól egészen a rézsút magastartásig több kartartással is, végezhetünk páros és váltott karú karkörzéseket is a battle rope-pal a törzs előtt mindkét irányban, felránthatjuk a kötelet a testünk előtt páros karral vagy rézsut magastartásba, de végezhetünk törzsfordítással, -döntéssel kombinált, vagy oldalt fordulva végzett battle rope gyakorlatokat is.

Amiről még nem beszéltünk, az az, hogy a battle rope rázását ki tudjuk egészíteni az alsó testet, a fenék, lábak izmait is átmozgató komplex gyakorlatokkal. Ezekkel battle rope edzésünk intenzitását és hatékonyságát egyaránt növelni tudjuk. Persze az ilyen összetett battle rope gyakorlatokat csak gyakorlott sportolóknak, megfelelően fejlett izomzattal és mozgáskoordinációval rendelkező embereknek ajánlatos végezni.

battle rope

A battle rope rázását kombinálhatjuk guggolással, kitöréssel, ugrásokkal, futással, szökkenésekkel, és természetesen az ezekben rejlő irányvariációkat (jobbra, balra, előre, hátra), illetve a lábtartás-variációkat (zárt lábbal, vállszéles- és széles terpeszben, harántterpeszben, esetleg lábujjhegyre emelkedve (ja-ja-ja-jaj)) is kihasználhatjuk.

Látható, hogy nem csak kettlebellel vagy edzőhevederekkel (TRX) lehet egy teljes és az egész testet átmozgató edzést végezni! Legalább ilyen vagány és kemény és szuper a battle rope edzés is. Hogy miért nem csinálják akkor? A válasz egyszerű: A battle rope helyigényes eszköz. Egy személy számára a kényelmes, közel a teljes mozgástartomány kihasználó battle rope edzéshez kb. 3 x 6 m helyre mindenképp szükség van, így csak nagy tornatermekben, sportpályákon lehet csoportos órákat elképzelni. Ilyen méretű terekkel pedig a legtöbb kis fitneszterem nem rendelkezik. Jó, ha egy kötél rögzítésére, elhelyezésére mód van… De ne elégedetlenkedjünk: egy battle rope az pontosan 100%-al több, mint nulla battle rope. A hatása pedig egy battle rope edzésnek sem lesz semmi akkor sem, ha csak egymagunk, személyi edzés keretében tudjuk is kipróbálni!